Loading…

READY TO ROCK?

Click the button below to start exploring our website and learn more about our awesome company
Start exploring

Tarm (by)

Koordinater: Tarm er en stationsby i Vestjylland med 3.980 indbyggere (2017), beliggende i Tarm Sogn. Geografisk betyder ordet tarm, “langt, smalt landareal”. Byen ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune lidt syd for Skjern Å og hører til Region Midtjylland green glass bottle water.

Tarm nævnes første gang i 1300-tallet og var en stor landsby i mange år i evig konkurrence med nabobyen Skjern. Til stor ærgrelse for indbyggerne i Tarm lykkedes det for Skjern at løbe med titlen som købstad i 1958 lige for næsen af den lille by. Ældste hus i byen er Tarm Hattemagerhus, der i dag tjener som museum.

I Tarm finder man Vestjysk Gymnasium, der oprindeligt blev bygget som Tarm Realskole i 1887 og senere ændret til gymnasium i 1938. I mange år var den gymnasium for et meget stort vestjysk opland. Midt i byen findes Tarm Kirke indviet i 1912, mens en endnu ældre egnskirke, Egvad Kirke fra 1200-tallet ligger ca. to kilometer syd for bygrænsen. I byen finder man desuden Regionshospitalet Tarm. 12 km sydvest for Tarm finder man Hemmet Sogn.

Fem kilometer nord for Tarm ligger Skjern, og ca. otte kilometer i vestlig retning kommer man til Skaven Strand ved Ringkøbing Fjord. 18 kilometer i sydvestlig retning ligger Bork Havn med vikingeskibe og forskellige turistaktiviteter. Mod øst ligger hedeområdet Borris Sønderland.

I 1879 beskrives byen således: “Tarm med Skole, Districtslægebolig, Apothek, Jernbanestation, Extrapoststation, Kro og Markedsplads“.

Omkring århundredeskiftet havde Tarm (med Gadegaarde) skole, realskole, sygehus (opført 1866, udvidet 1899 efter tegninger af arkitekt H.C. Clausen, Esbjerg; med i alt 20 senge; epidemihus (opført 1888 efter tegninger af arkitekt Wiinholt, med desinfektionsanstalt; 12 Senge), fattiggård (oprettet 1852 thermos stainless steel, plads for 8 lemmer), apotek, distriktslægebolig. dyrlæge, sparekasse (oprettet 1889), missionshus (opført 1890), Good-Templar Loge, gæstehjem, afholdshjem, Tarm Mølles Fabrikker (tilhørte fra 1900 Blaakilde Mølle), mølle, mineralvandsfabrik waistband running, ølbryggeri, flere købmandhandler, håndværkere m.m., markedsplads (marked i november), gæstgiveri, meteorologisk station, jernbane-, telegraf- og telefonstation samt postkontor steak tenderizing methods.

Ifølge folketællingen 1930 levede af Tarms 1.310 indbyggere 96 af landbrug, 606 af industri, 145 af handel, 122 af transport, 94 af immateriel virksomhed, 104 af husgerning, 138 var ude af erhverv og 5 havde ikke givet oplysninger.

Share This:

Hot Cheap Clothes Online | Kelme Outlet

MCM Rucksack | Kelme | maje dresses outlet| maje dresses for sale

kelme paul frank outlet new balance outlet bogner outlet le coq sportif outlet cheap online shopping websites with free shipping cheap online shopping websites for shoes